11 май, Дом на киното   Отзвукът от гостуването на папа Франциск

...
11 май, Дом на киното
 
Отзвукът от гостуването на папа Франциск
Коментари Харесай

Папа Франциск заплени и Вендерс

11 май, Дом на киното

 

Отзвукът от гостуването на папа Франциск в София през предишния уикенд продължава с прожекцията на пълнометражния филм за него. " Папа Франциск: Човек на думата си " бе показан на " София филм фест " и няма да има постоянно разпространяване у нас, само че спорадични прожекции дават късмет на любопитните да наваксат. 

Най-добрите игрални филми на Вим Вендерс останаха десетилетия обратно, само че документалните му шедьоври като " Пина ", " Буена Виста Соушъл Клъб " и " Солта на земята " не престават да вълнуват киноманите. До тях се подрежда и този портрет на папата, който на пръв взор наподобява озадачаващо славословен за жив човек. 72-годишният Вендерс (който на 15-16 обмислял свещеническа работа, преди да открие рокендрола, киното и същинския живот през 60-те) бързо връща нещата по местата с увереността на човек, който е видял всичко през окото на камерата. " Папа Франциск има сходно наличие на екрана като някои от най-големите кино звезди, с които ме е свързвала работата ми. Но при него то идва от вътрешната страна, от неговите убеждения и религия, както и от желанието му да приказва с всички нас ", споделя той. 

Получил невиждан достъп до филмовите архиви на Ватикана и провел няколко дълги изявленията с Франциск, Вим Вендерс беседва с него за бедността, фамилията, екологията, обществената правдивост, миграцията, материализма и мира. Може да звучи като агитация, само че е най-висока проба кино. Франциск може да е лидер на архаична и компрометирана институция с доста проблеми, само че е щастливо изключение в днешната всесветовна рецесия за свестни водачи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР